Veľa motivačnej literatúry nás často uvádza do nerealistickej vízie sveta, kde je všetko možné, len treba chcieť. Stačí sa každý deň z celého srdca sústrediť, želať si, vizualizovať, majstrovať nástenky vízii a dovoliť si rozmýšľať veľkolepo. Po každej takejto knihe sa hladina motivácie krátkodobo zvýši, porobia sa veľké plány….a veľakrát sa nič nestane. Denné snívanie každým ďalším dňom bledne, až kým sa na to nezabudne…tak to skúsite možno inak…zaplatíte drahý seminár, na ktorom vyskočí Váš dopamín do nebies, spievate, žiarite, opäť robíte nové plány….ktoré zasa vyblednú. Ak si trochu viac začnete všímať fotografie z podobných akcií, som si istá, že veľa krát tam stretnete tých istých ľudí…ľudí, čo veria, že k splneniu ich snov vedú zázraky.

Ak by som tvrdila, že som nikdy nečítala takú literatúru, alebo nikdy nebola na motivačnom seminári, tak by som klamala. Je pravda, že som bola vyberavejšia a vždy som chcela referencie a zároveň som si vyhodnotila, čo mi to dalo. Po určitom čase som s tým prestala. Celý motivačný biznis je poväčšine postavený na Vašej dôvere a Vašej práci na Vašich snoch…a ak sa Vám sny nesplnili, tak ste málo vizualizovali. Dosť alibistické, nie?

Keď som sa začala viac venovať psychológii, uvedomila som si, že motivačný biznis účinkuje zvyčajne na vybranú skupinu ľudí, ktorá potrebuje počuť, že stačí si správne priať, chcieť a veriť.  Mám pre nich zlú, ale že fakt zlú správu. Nestačí.  Na to, aby ste sa mohli pohnúť bližšie ku Vašim snom, potrebujete v prvom rade poznať seba samého čo najlepšie, ako sa to len dá. Osem z desiatich, ak nie desať z desiatich ľudí o seba má viac či menej skreslené predstavy.  A rovnako skreslene sa pozerá na svet okolo.  Najbanálnejším príkladom by mohla byť túžba stať sa slávnou speváčkou, hoci mám štyridsať rokov a nikdy som nespievala, poviem si, že dá sa všetko, len treba chcieť. Zaplatím si nekonečné hodiny spevu, učím sa noty, drilujem, hodiny strávim na nete, kde hľadám začínajúce kapely, posielam demo nahrávky, robím si promo, zháňam si agenta, stále a stále cvičím hodiny a hodiny spevu…a ešte k tomu tisíc vecí, ktoré ešte musím urobiť, ak teda chcem byť budúca hviezda. Pretože toto všetko je za želaním stať sa speváčkou. Určite mi nestačí sedieť v kresle a vizualizovať. Ani hviezdy z TV show sa nestali hviezdami len tak…a ak nemakali ďalej, do roka zhasli. Čo chcem však v prvom rade rade povedať, je to, že okrem toho, čo by Vám splnenie Vašej túžby mohlo priniesť, je aj veľká otázka toho, čo Vás to bude stáť…A ten všetok čas, ktorý budete musieť vložiť do svojej napríklad umeleckej kariéry, bude čas ktorý bude chýbať Vášmu zdraviu, Vašej rodine…či Vašim vzťahom. Ešte predtým ako sa do tohto boja pustíte, pretože nikto nepovedal, že to nie je nemožné, si na pomyslenú misku váh položte tieto dve položky…čo ma to bude stáť…a čím všetkým budem musieť zaplatiť. Pretože niekedy je cena za Váš sen tak vysoká, že si uvedomíte, že Vaše životné hodnoty môžu byť niekde úplne inde.

Problémom je, že sa na všetko na svete pozeráme prizmou – toto chcem a keď to bude, tak budem šťastný…ale toto je veľmi toxický postoj. Chamtivosť nášho ega je veľmi rozpínavá a nikdy nepovie, už mám dosť, už nič nepotrebujem a nechcem. Ak ste sa dostali do tohto štádia, srdečne Vám blahoželám. Ale väčšina z nás bojuje s túžbami každý deň.

Problém motivačných snov, ktoré sú extrémne nerealistické, je oveľa väčší, ako by sme si mysleli. Ak sa Vaša priateľka chce stať fitnes modelkou a pritom sa denno denne stravuje vo fastfoode a nemá silu ani prejsť pešo do fitka, nebudete ju brať vážne. Ak Vám niekto povie, že sníva o kariére lektora a motivátora a pritom si nevie urobiť poriadok ani vo vlastnom živote, takisto len nad ním mávnete rukou. A ak Vám niekto rozpráva, aký si urobí super biznis a pritom si ani nedokáže nájsť prácu, tak len prevrátite oči. Smutným problémom je, že daní ľudia  nie sú schopní vidieť to, že nedisponujú kapacitami na to, aby sa vôbec niekam pohli. Oveľa väčšie šance majú, ak si nastavia menšie, reálnejšie ciele, ktoré si postupne plnia. Každý zvládnutý krok je obrovská dávka energie, ktorá nám pomáha posúvať sa vpred. Ak im však toto poviete, dostanete odpoveď, že oni potrebujú veľké ciele, pretože sa cítia byť iní… a možno aj lepší ako tí ostatní…

Otázkou je, či Vám ľudia tohto typu v živote pomáhajú, alebo sú skôr pre Vás záťažou. Pretože podporovať niekoho, kto vlastne nikam nekráča, je ako tlačiť zabrzdené auto do kopca…

S láskou Váš Dobrý Kouč

 

Obrázok zdroj: Pixabay.com