Krása, štíhlosť… vonkajšie atribúty, ktoré na nás iní zhodnotia behom niekoľkých sekúnd pri našom prvom stretnutí. A kedže na prvý dojem máme tak zúfalo málo času, vynakladáme obrovské úsilie na to, aby sme tieto atribúty mali v čo najideálnejšom stave a pokiaľ možno non-stop. A keď už nemôžeme byť dokonalí, tak nech sme aspoň normálni…

Ak pominieme diktát módy a sme schopní akceptovať, že postava krv a mlieko je v poriadku, nielen z estetického, ale aj zdravotného hľadiska, zamerala by som pozornosť skôr na problematiku reálnej nadváhy, ktorá je zdravotným rizikom, a ktorá je naozajstným problémom v bežnom fungovaní.  Keď vo Vašom živote nastala nerovnováha, a povedzme si narovinu, že nadváha je nerovnováha, potrebujeme v prvom rade zistiť príčinu. Pokiaľ nám lekár neurčil organickú príčinu (poruchy hormónov, poškodené orgány a podobne) je veľká pravdepodobnosť, že bojujeme s psychosomatickou nadváhou. Telesný a duševný stav idú ruka v ruke a naše prežívanie sa odráža aj na stave nášho tela. Väčšina z nás pozná stav, keď napríklad priberá zo stresu. Toto priberanie môže mať však aj inú príčinu. A ňou je ochrana. Tuk všeobecne slúži ako ochranná vrstva, z ktorej sa dajú čerpať živiny v prípade núdze, tak to má telo zariadené. Prečo sa ale telo dostáva do situácie, že ho musí ukladať viac ako hocikto iný? Nikto ma nepresvedčí, že človek, ktorý neustále priberá bez organickej príčiny, nie je človekom, ktorý má obavy. Obavy z niečoho, čo ho môže ohroziť, alebo ho neustále udržuje v strese a napätí. Nevyplavený stres aktivuje činnosť kortizolu a ten zabezpečuje ukladanie tuku. Veľa krát ku mne prichádzajú klientky, ktoré cvičia tak tvrdo, že človeku zastavuje rozum a napriek tomu maju neustále nadváhu a tuk sa im húževnato ukladá v oblasti pásu. Väčšinou sú to ženy, ktoré žiju v abnormálnom behu medzi prácou, deťmi, manželom a honbou za dokonalosťou. Tým, že sú neustále v strese, tlaku a stále nespokojné, nedovolia svojmu telu oddýchnuť, a správajú sa k sebe ako k takej ťažnej mulici. Toto sú ženy, ktoré sa obetovali na oltár výkonu. Ich vnútorný program ich ženie k neustálemu výkonu a nedokážu si dať pohov.

Iné ženy sa majú potrebu chrániť pred náročnými narcisistickými partnermi, rodičmi či zamestnávateľmi, ktorý vyvíjajú obrovský tlak na ich osobnosť prejavovaním svojej večnej nespokojnosti, s ktorou ich konfrontujú. A tak jedia. Iným prípadom môžu byť mladé mamičky, ktoré sa cítia po pôrode osamelé, opustené a necítia podporu, ale skôr nespokojnosť zo strany partnera, ktorý si predstavoval partnerský život inak a tak z frustrácie jedia a vytvárajú si ochrannú vrstvu.

Je tisíc ďalších situácií, v ktorých sa môže ocitnúť žena, či muž, keď sa dostane do životnej situácie, kde sa cítia nešťastní a ohrození a podvedomie štartované strachom vydáva príkaz jesť čo najviac a ochrániť sa pred prípadným nebezpečenstvom. Nemám tu teraz kapacity, obsiahnuť celú problematiku priberania, ale chcela som skôr otočiť pozornosť na to, že akonáhle začneme bez príčiny rýchlo a neúprosne priberať, je na čase zastaviť sa, a vyhodnotiť svoj súčasný život a dať si otázku  čím, prípadne kým sa cítim ohrozený až tak, že to moje podvedomie takto naštartovalo? Veci sa nedejú náhodou a naše podvedomie komunikuje iba tak, ako vie.

A rovnako by som poukázala na to, že ak je niekto vo Vašej blízkosti, kto sa s niečim podobným trápi, možno by bolo fajn miesto neustálych nových diétnych odporúčaní si s ním sadnúť a porozprávať sa, ako sa dotyčná osoba má a čo ju v živote trápi. Nadbytočné kilogramy bolia….ale nie fyzicky…sú to kilogramy bolesti duše a preto to, že budete držať diétu nič nevyrieši, pokiaľ si nevyriešite odkiaľ prichádza Váš strach a Váš pocit ohrozenia vo Vašej duši. Netvrdím, že po diéte neschudnete, ale jojo efekt hovorí za všetko…

A na záver ešte niečo… či už ste štíhly, či ako krv a mlieko…zapamätajte si:

Vy nie ste definovaný svojou postavou. Tá sa vždy môže nejako zmeniť či skorigovať. Definuje Vás jediná vec… to čo sám so sebou prežívate vo svojom srdci.

S láskou Váš Dobrý kouč

Obrazok zdroj: pixabay.com