Na jednej z mojich konzultácii sme sa rozprávali s jednou mojom veľmi milou klientkou o jej túžbe po veľkej rodine. Z objektívnych príčin nebolo možné túto túžbu naplniť, a nebolo ani v najmenšom isté, či sa to vôbec podarí. Zásadne si uvedomujem, že dávanie falošných nádejí je cesta do pekla a tak sme začali pracovať na tom, ako sa vyrovnať s tým, že niektoré túžby sa nám skrátka nenaplnia.

Viem…toto sa nečíta dobre…možno by ste radšej očakávali zázračné riešenia, magické formulky na pritiahnutie tých vecí, pozitívne myslenie…čokoľvek. Prepáčte, neurobím to…Skôr sa pokúsim pozrieť sa na to z inej strany…

Po celý svoj život som sa snažila ísť na brutálny výkon…nikto nemal viac to-do listov, nikto asi neodškrtal viac splnených cieľov a prianí ako ja. Každodennou tvrdou prácou…nemilosrdne som sa nútila do akýchkoľvek nezmyselných a nátlakových vecí, ktoré boli častokrát absolútne proti mne a proti mojej prirodzenosti. Tým, že som bola zvyknutá znášať extrémnu nepohodu a prekračovanie vlastných hraníc, vyzeralo to  zvonku na perfektný život. Za týmto všetkým, žiaľ bola bytostná prázdnota. V zmysle toho, že každý dosiahnutý cieľ ma potešil a uspokojil na krátku chvíľku a nútil ma okamžite naplánovať ďalšie ťažké a náročné méty. Čo ma začalo trápiť bolo to, že pocit šťastia a spokojnosti stále neprichádzal, alebo bol minimálny a krátkodobý. Uvedomila som si, že žijem síce naoko úspešne, ale dosť prázdne. Tlak na výkon sa začal podpisovať aj na zdravie…a začarované koleso, ktoré asi poznáte… Honba za cieľmi mi ničila aj moje vzťahy…vydržať moje tempo nebolo vôbec jednoduché…a dnes si s bolesťou priznávam, že žiť s niekým v takom permanentnom behu ako som bola ja, bolo naozaj asi peklo na zemi.

Našťastie, naša duša sa pokúša celý život vrátiť nás späť na našu cestu. Na cestu, s ktorou sme sa narodili…respektíve s poslaním, ktoré je nášmu srdcu blízke a ktoré nás napĺňa. Tak sa udiali v mojom živote veci, ktoré ma tvrdo zastavili a prinútili začať sa pozerať na život a na ciele iným pohľadom…láskavejším pohľadom na samu seba. No aj napriek tomu, že odkedy žijem svoju druhú a oveľa kvalitnejšiu polovicu života a veľa sa v mojom živote zmenilo k lepšiemu, sú veci, po ktorých som dlhodobo túžila a nenaplnili sa. Bola som teda nútená, začať pracovať na tom, ako sa zmieriť s tým, že veci nebudú ako chcem. Ako prvý krok som si určila sama pre seba preskúmať hĺbku týchto potrieb. Z čoho tieto veci pochádzali. Boli to moje túžby naozaj? Alebo túžby mojej rodiny? Alebo vnútené túžby spoločnosti? Alebo skopírované túžby mojich priateľov? Toto bolo základ, od ktorého som sa odrazila. Druhý krok na preskúmanie bola intenzita týchto potrieb. Naozaj po tom tak veľmi túžim? Alebo si to navrávam, aby som sa tomu paradoxne vyhla? Podvedomie je záhadné more a tak často krát sa vám môže stať, že sabotuje naše činy. Napríklad, viete, že chcete schudnúť a ste presvedčená, že s novou postavou sa vám bude žiť lepšie. No možno Vaše podvedomie vie, že s novou postavou príde aj viac žiarlivosti, sexuálnych návrhov, či iných vecí, ktoré k životu štíhlej krásky patria. A čo ak je toto práve to, čomu sa chcete vyhnúť? Byť atraktívna je príjemné…ale čo s tou zvýšenou pozornosťou? Toto je samozrejme veľmi zjednodušený príklad…mohli by sme hovoriť napríklad o tom, že túžite po lepšej práci, vzdelaní, ale podvedomie vie, že by ste tak mohli prísť o váš sociálny kruh a podobne…Úspech sa málokedy odpúšťa. A mnoho iných príkladov… A tretí krok je zmierenie sa s tým, že možno sa niečomu bránime z vlastných sebeckých potrieb, ale hanbíme sa za túto tienistú stránku a tak radšej vedome túžime po tom, čo sa patrí a hodí…Tak nás to predsa naučili…

Nie je v možnostiach jedného článku odhaliť to, čo skrýva vaše podvedomie a ktoré túžby sú skutočne práve a ako pracovať na tom, ak to vyzerá, že sa nám nenaplnia. Ale chcela som Vám dať náhľad toho, čo všetko sa za týmito túžbami môže skrývať. Niekedy sa v tom musíme s klientami „hrabať“ dlhšie, aby sme skutočne našli, čo všetko sa za týmito túžbami ukrýva. Prajem vám veľa síl v odhaľovaní svojho pravého ja, pretože ono vám pomôže spoznať aj tie skutočné túžby a následne s nimi ďalej pracovať.

S láskou Váš Dobrý kouč

Obrázok zdroj:pixabay.com