Ako to máte vo Vašom živote s vytrvalosťou? Zvládate ju? Alebo je to skôr taká Vaša slabá stránka, s ktorou zápasíte a snažíte sa na nej pracovať? 

Koučingu ako biznisu sa venujem takmer tri roky profesionálne. Dovtedy som pracovala skôr na kávičkách, robila som priateľom bútľavú vŕbu a naberala skúsenosti, vzdelávala sa. Pred tými troma rokmi som vedela, že toto je práca, ktorú chcem robiť, ale nedokázala som si predstaviť, čo všetko ma bude na tejto ceste čakať a hlavne som netušila, aká dlhá bude cesta k tomu, aby som mohla naozaj povedať, že som profesionál v poskytovaní mojej služby a že sa touto prácou regulérne živím. Ešte v začiatkoch som mala šťastie a stretla som na konferencii skvelého človeka, pána architekta Mrázka, s ktorým sme otvorili práve túto tému – času potrebného na úspech hlavne v podnikaní s nehmotnými službami. Pán Mrázek mi vtedy povedal, že skutočne, viera v to, čo robíme, dôvera v naše schopnosti a vykonávanie našej služby najlepšie ako vieme, je jednoducho cesta, ktorá prinesie úspech. Ale na ten úspech si musíte vedieť počkať. Tvrdil, že v priemere to trvá štyri roky, kým sa Vaša situácia a firma stabilizuje, kým máte ako tak vybudované meno a značku, aby ste mohli povedať, že toto je moja práca, ktorá ma živí a som v nej úspešný.

Často krát si na jeho slová spomínam, pretože začiatky boli naozaj veľmi náročné a hlavne frustrujúce v zmysle, že slovo ako spätná väzba na ktorú sme všetci nacvičení z rodín, alebo od našich zamestnávateľov sa dostavuje až po naozaj dlhom čase a veľa krát sa o tom, čo sa udialo vôbec nedozviete. Ak by som sa na to pozrela z nejakého “ezoterického” pohľadu, tak by som asi so smiechom tvrdila, že Vás testuje sám vesmír, ako veľmi veríte tomu, čo robíte. Verte mi, testoval aj mňa. Aj pána Mrázka. Aj mojich učiteľov a mentorov. Pretože ak sa pre niečo rozhodnete, prevezmete zodpovednosť do svojich rúk. A ako náhle ju máte v rukách, musíte si uvedomiť, že jediný človek, ktorý Vás pochváli a uznanlivo Vám poťapká po pleci ste iba Vy sám. Keď toto rozprávam mojim klientom na mentoringových stretnutiach, tak veľa krát povedia, áno samozrejme rozumiem. Keď sa s nimi rozprávam po čase s odstupom, tak sa iba uškrnú, že som mala pravdu. Že áno, bolo ťažké sa prebiť cez konkurenciu, riešiť účty, dodávateľov etc…ale že na konci dňa im najviac chýbala podpora. Reakcia druhej strany. Pretože si musíme uvedomiť, že klient na nás nepozerá ako na niekoho, kto potrebuje povzbudiť. Vidí nás ako poskytovateľa služby a verí našej profesionalite. Ak sa vráti, máte dôkaz, že pravdepodobne Vaša služba bola dobrá. A čo keď sa nevráti? V hlave sa Vám často krát objaví otázka, bol som dosť dobrý? Dosť výkonný? Pomohol som?

Vtipné na tom je, že volať klientovi a žiadať spätnú väzbu nie je vždy vhodné a často krát ho to môže aj odpudiť. Tak sa musíte jednoducho naučiť dve veci. Veriť si, že robím najlepšie ako viem, a naučiť sa čakať. Pretože na dobré veci sa skrátka čaká. To už vedeli aj naše staré matere. A tak to je. Zrazu po roku dostanete správu, že ste niekomu zmenili život. Potom sa iný klient vráti na stretnutie, lebo minule mu to vážne pomohlo a teraz má niečo nové, kde by rovnako rád našiel pomoc. Alebo Vám niekto napíše pekný komentár, že vďaka Vašim mšlienkam sa mu žije ľahšie. A niekto pošle ku Vám kolegyňu, lebo tej nešlo do hlavy, ako sa zmenil život dotyčnej, ktorú ste sprevádzali na jej ceste. 

Tajomstvo je v tom, že si skrátka dokážete počkať na to, čo má pre Vás – Váš biznis a podnikanie pripravené. Ak ste presvedčený, že robíte to, čo máte radi, čo Vás teší, čo Vašim klientom zlepšuje život, tak vytrvajte! Napriek politike tvrdých biznisových lakťov, ktoré Vám uštedria zopár štuchancov vo Vašom podnikaní, alebo vo Vašom projekte, nevzdávajte to. Úspech má rád čestných ľudí…a ľudí, čo chcú tomuto svetu priniesť niečo dobré a niečo, čo zlepší ľudom život. 

A áno…stále mi hovoria, že som naivná. Ale ja viem svoje :o) 

S láskou Váš Dobrý kouč 

Obrázok zdroj: pixabay.com