Ak ste si pozerali niektoré z mojich videí, tak už asi odpoveď na túto otázku poznáte. Začalo to generácie a generácie dozadu. Ak by som to mohla popísať na histórii ktorú si ešte ako tak pamätáme, tak napríklad si vezmeme muža a ženu – prastarí rodičia generácie súčasných pädesiatnikov. Bohatý obchodník si vezme mladú ženu z kláštora s neurčitými koreňmi – pravdepodobne ľavobočka. Ak je tento obchodník obrazom doby, patriarchátu a toho kto živí rodinu a rozkazuje, pomery v rodine budú jasné. Rozhoduje o všetkom otec rodiny a tvrdá ruka vo výchove jasne ukazuje mantinely toho čo sa môže a čo nie.

Pre inšpiráciu – ak Vás táto téma zaujíma, prečítajte si list otcovi od Franza Kafku. Nič Vám lepšie tento obraz nepopíše. Utrápená, často krát nemilovaná manželka porodí deti, ale veľa krát jej zdravie neslúži a tak skoro umiera na bežné choroby tej doby – suchoty, zápal pľúc, či prasknuté slepé črevo. Malé deti dostávajú macochu. Ak nemali šťastie na láskavú osobu vo svojim okolí, vyrastajú z nich zatrpknutí ľudia, čo si nachádzajú partnerky typu slúžky a na nej a na deťoch si často vŕšia svoje frustrácie. A tak toto rodinné striebro putuje ďalej. Ich deti sú už možno ďalej a faciek je menej, ale často priťahujú rovnako nevyrovnaných partnerov a fyzické násilie sa ľahko preklápa do psychického a emočného zneužívania. Emočne poškodené deti opakujú začarovaný kruh. Ak si povietem že zasa je to o patriarcháte a maskulinite, tak si len prehoďte pohlavia. Dcéra bohatého obchodníka si nájde slabšieho muža, ktorého ponižuje a on to utápa v alkohole a potom sa vŕši na deťoch. A scenárov môžu byť skutočne stovky… Opäť dávam do pozornosti príbeh detstva Adolfa Hitlera a neskutočne neľudské zachádzanie s ním ako s dieťaťom. Následky sú už históriou, ktorú všetci poznáme a dodnes nás desí.

Toľko možno k historickým súvislostiam. To k čomu vždy vediem svojich klientov a klientky, je aby si urobili svoj rodokmeň. V zmysle toho, aby zapátrali po tom, ako žili ich predkovia. Aké boli pomery, ako sa vyjadrovali city, láska, ako to fungovalo. Kto má aké spomienky na detstvo, čo často spomína, že mu rodičia robili. Táto história je nesmierne dôležitou súčasťou pri uzdravení svojej osobnosti.

Preto Vás chcem inšpirovať, vezmite si pero a papier, a obehajte si všetkých žijúcich starších členov rodiny. Poskladajte si mozaiku toho, ako žila Vaša mama a otec, ako ich vychovávali, čo sa dialo v ich rodinách, kto mal aké možnosti žiť si svoj život. Kto bol chcený, nechcený, koho odložili, kto bol iba ďalšou “pracovnou silou” v rodine.

Týmto boľavým procesom je veľmi dôležité prejsť. Musíme si uvedomiť, že keď sme boli deti, na to aby sme prežili, sme museli veľa vecí vo svojom živote vytesniť, aby sme dokázali existovať. Preto môže byť reakcia niektorých členov rodiny prudká a odmietavá. Hlavne keď niekto z nich povie, že všetko bolo v poriadku, môžete si byť na 100% istý, že má v sebe hlboko pochovanú veľkú bolesť a neprávosť. To, že pomery v rodine o týchto veciach neumožňovali hovoriť, túto bolesť a akúsi vnútornú hanbu ešte viac posilňovali.

Pre Vaše uzdravenie je dôležité, poznať Vašu históriu. Pýtajte sa, a nájdete veľa odpovedí. Čo s týmito odpoveďami môžme urobiť, si povieme niekedy nabudúce.

S láskou Váš Dobrý Kouč