Veľa krát dostanem otázku, že ak som si pritiahla toxického človeka, neznamená to, že som toxická/toxický aj ja? Keď už sa nám podarí priviesť rozhovor k tejto téme, dalo by sa povedať, že náhľad je už oveľa vačší, ako v prípade, keď sa snažíme všetko zlo a vinu “šupnúť” na niekoho iného. Nedefinovala by som to hneď ako toxicitu v nás, ale ako niečo, čo v našom softwéri nefunguje “zdravo” a tým pádom aj “nezdravé” zvonka je pre nás atraktívne. Hovoríme o tom, že v okolitom svete fungujeme na systéme projekcií. Teda zjednodušene by sme mohli povedať, že sa na svet pozeráme cez svoje filtre a tieto filtre menia našu realitu.

Takže sa častokrát môže stať, že o niečom rozprávate svojim priateľom a označíte to ako “donebavolajúcu” nehoráznosť a s Vašimi priateľmi to ani nepohne. Možno pre Vás nepochopiteľné, ale dalo by sa povedať, že v prípade tejto udalosti sa “nezapli” ich filtre. Váš filter môže mať nekonečné množstvo polôh a odtieňov a pre nás je častokrát neviditeľný, respektíve nespozorovateľný. To sú tie veci, ktoré na nás alebo na ostatných všetci jasne vidíme, ale dotyčný človek nemá schopnosť tak hlbokej sebareflexie, aby na to dokázal nahliadnuť a pripustiť si to. Nehovoriac o tom, s akou radosťou vytesňujeme s vedomia všetko to, čo sa nehodí do nášho pekného obrazu, ktorý si sami o sebe a svojom prefiltrovanom svete “maľujeme”.

Vrátim sa teda k otázke, či som aj ja toxický…respektíve, ako sa tá moja nezdravosť manifestuje do môjho života?

Pre mňa bol vždy absolútne najdôležitejší signál toho, že sa mi začali opakovať určité životné situácie, ktorým som absolútne nerozumela. Možno aj Vy máte priateľov, ktorí sa oháňajú vetami typu: “Mne sa vždy deje toto…Muži sú rovnakí…Ženy sa aj tak vždy tak zachovajú..Ja vždy prehrám… a podobne” Práve v týchto opakovaných situáciach sa nachádzajú poklady, ktoré nás môžu veľmi výrazne posunúť na ceste nášho sebarozvoja a a hlavne na ceste k lepšiemu a pokojnejšiemu životu.

Takže paradoxne….”toxicita v nás” je pre nás zároveň aj našim najúčinnejším liekom. Nebojme sa vyhrnúť si rukávy a začať kopať tam, kde to najviac bolí. Plody úspechu z tejto práce chutia asi najsladšie na svete. Teda mne určite (o:

A ako si uľahčiť toto kopanie? Tak o tom zase nabudúce v niektorom ďalšom článku.

S láskou Váš Dobrý Kouč.