Keď sa ma niekedy ľudia, alebo priatelia pýtajú, ako to funguje s klientami a koľko máme mať stretnutí, a aký bude výsledok ….a hlavne kedy bude výsledok, tak mám na to moju obľúbenú vetu, že skúsme sa opýtať krištáľovej gule 🙂

Nech na sebe makám, ako len dokážem, vešticou sa mi nepodarí byť asi nikdy…aj keď v niektorých prípadoch som už dostala spätnú väzbu, že moje slová sa potvrdili doslova do bodky…Napriek tomu zostávam veľmi opatrná v tom, aby som nedávala výpovede, ktoré by mohli niekomu uškodiť.

Ale o inom som chcela…o tom, že chémia v ľudských vzťahoch je nehmatateľným, ale dôležitým faktorom nielen pri Vašom výbere Vášho životného partnera, ale aj pri výbere človeka, od ktorého očakávate, že Vás povedie po ceste osobného rozvoja. Smejem sa, lebo už sa mi stalo aj také, že sa ma budúci klient v telefóne spýtal na spoluprácu a ja som použila tento prímer: “ Že je dôležité, či nám zafunguje chémia…” Na druhej strane linky zostalo rozpačité ticho, a za chvíľu výbuch smiechu…”Že milá pani, ak nám zafunguje chémia, tak máme prúser!” Vtedy sme sa obaja zasmiali a samozrejeme sme si uvedomili, ako dvojzmyselne môže táto informácia vyznieť…Tak som si povedala, že to skúsim rozobrať v článku, aby sme si to možno spolu lepšie nahliadli.

Výskumy vravia, že to čo vnímame z druhého človeka je vyše 90%, dokonca viac – ide z jeho neverbálneho prejavu. Takže síce vnímame slová, ale okrem slov aj snáď stovky mikrovýrazov, pohybov, zmien hlasu a tela, ktoré skenujeme našim vnútorným systémom. Mozog to vyhodnocuje a ukladá v našom nevedomí. Respektíve niekde tam, kde to síce ani nevieme možno pomenovať, ale máme to uložené v pocitoch. A tento náš dokonalý skener sa nazýva intuícia. To sú tie nepochopiteľné situácie, kedy Vám Vaše vnútro povie, tam nechoď, toto nerob, tomuto človeku never. Na druhej strane máme náš rozum a ten sa paradoxne dá oklamať skôr a jednoduchšie…

Napríklad, ak máte pred sebou manipulatívneho človeka, tak Vás začne o niečom presviedčať a Vy sa z nejakého dôvodu necítite dobre…jeho nátlak sa zvyšuje, techniky sú sofistikovanejšie. Nechcete ísť do nejakej situácie s ním. Keď si následne túto situáciu s niekym preberiete a dotyčný Vám povie, že sa mýlite, ten človek je v pohode, máte už dva názory a zneistiete. Mozog si možno povie, že sa asi mýli. Následne po čase, keď sa toho viac ukáže, väčšinou zistíte, že Váš prvotný pocit bol správny.

Ako je to možné? To je tých viac ako 90%…vnímate nesúlad tela, reči, pohybov..čohokoľvek, čo Vám neladí a vnútorná signálna posiela informácie…To je ten mnou spomínaný červený maják, o ktorom často rozprávam. A tento maják Vám funguje všade. Nielen pri vzťahoch, ale aj pri tak osobných službách akými sú, terapia, koučing či lekárske vyšetrenie.

Roky som tomutu jednoduchému systému nechcela uveriť…prišlo mi to príliš jednoduché…po rokoch práace so sebou a klientami zase prichádzam k tomu, že tie najjednoduchšie veci bývajú akoby najťažšie pretaviteľné do života…akosi to ide pomaly…a chce to od nás, aby sme sa naučili pracovať so sebou a svojimi pocitmi…a toto je verte-neverte niekedy makačka taká, že máte pocit, že ste kopali v bani. Preto sa to nedá robiť non stop.

Čo som však týmto všetkým chcela povedať? Hlavne to, aby ste si veľmi starostlivo vyberali infuencerov a ľudí, ktorých sledujete. Rovnako aj ľudí, s ktorými pracujete na svojej osobnosti. Pretože Vás naozaj ovplyvňujú a je veľmi dôležité, aby to ovplyvňovanie bolo také, aké si naozaj želáte. Sledujte, či títo ľudia majú integritu. Či to čo hovoria je v súlade s ich skutkami. Či sa s nimi cítite dobre. Či Vám tá spomínaná “chémia” ladí…Buďte nároční…veď vy viete najlepšie, čo je pre Vás dobré.

S láskou Váš Dobrý Kouč

Obrázok zdroj: pixabay.com


Vložiť komentár